Onze website maakt gebruik van cookies.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer informatie

Investeren in de duurzaamheid van je bedrijf

Duurzaamheid is voor steeds meer ondernemers erg belangrijk geworden. Ondernemers voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor het oplossen van de klimaatcrisis en het bijdragen aan een oplossing voor een duurzamere en eerlijkere wereld. Dat is uiteraard een goede ontwikkeling, want op die manier kunnen veel problemen voor later nu al opgelost worden. Om deze reden is het verstandig na te denken over hoe je je bedrijf kunt verduurzamen. Vaak is daarvoor wel een investering mee gemoeid.

Je bedrijf duurzamer maken

Een bedrijf duurzamer maken is voor iedereen haalbaar. Ondernemers zijn vaak al gewend om te investeren in de onderneming en om deze reden is het goed om sneller duurzamere keuzes te maken. Dat is niet alleen beter voor mens, milieu en klimaat, maar ook voor bijvoorbeeld de energierekening. Want door een bedrijfspand te laten isoleren of te kiezen voor het plaatsen van zonnepanelen, kan een bedrijf flink verduurzaamd worden. Bovendien zorgt dat er ook voor dat de energierekening omlaag gaat. Daar is wel een investering voor nodig. Het is mogelijk om deze investeringen aan de hand van een bedrijfsfinanciering via Creddo te financieren.

Isoleer je bedrijfspand

Het gebruik van een bedrijfspand is voor veel ondernemers onvermijdelijk. Maar dat betekent niet dat er daarom geen stappen gezet kunnen worden. Want wie is gevestigd in een oud pand, heeft vaak onvoldoende isolatie. In de zomer is het er heet en in de winter te koud. De warme lucht trekt in de winter snel naar buiten. Daardoor moet de verwarming vaker aan en stijgen de kosten van de energierekening. Bovendien is het goed om het gebruik van de kachel zo veel mogelijk te vermijden om de klimaatcrisis te bestrijden. Om deze reden doe je er goed aan je bedrijfspand te isoleren. Begin je met het isoleren van het dak? Neem dan ook meteen de muren even mee. Op die manier is isoleren zo gebeurd.

Laat zonnepanelen plaatsen

Een groot deel van de bedrijven is bezig met verduurzamen, zo is de conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 82 procent van de bedrijven neemt maatregelen voor een duurzamere bedrijfsvoering. Het gaat dan vooral om het verduurzamen van energie. Zo’n 23 procent van de ondernemers kiest voor een andere manier om met energie om te gaan. 

Om deze reden kiezen ondernemers er vaker voor om zonnepanelen te plaatsen. Op die manier is het mogelijk om zelf groene stroom op te wekken en hoef je minder ‘grijze stroom’ van een energiemaatschappij af te nemen. Dat is een stuk beter voor het milieu. Als je het geld niet hebt om zonnepanelen aan te schaffen, kun je deze vaak financieren met een zakelijke lening. Het is dus niet nodig om je investering op de lange baan te schuiven, want deze investering is binnen een paar jaar alweer terugverdiend.

Investeer in groene energie

Als de constructie van het bedrijfspand het niet toestaat om zelf zonnepanelen te gebruiken, dan is het alsnog mogelijk om te investeren in groene energie. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de groene energie van een energieaanbieder. Denk bijvoorbeeld aan de zonne-energie die klanten terugleveren aan de energiemaatschappij of aan windenergie. Deze vormen van energie zijn milieuvriendelijk en vergen ook nog eens minder onderhoud dan energie uit fossiele bronnen. De CO2-voetafdruk van een onderneming kan daardoor flink verlaagd worden. Op die manier bespaar je geld, maar draag je ook bij aan een betere wereld.

Laat laadpalen installeren

Het is goed om je eigen wagenpark eens onder de loep te nemen. De tijd van benzine- en dieselauto’s is nu echt voorbij. Om deze reden heb je jaren geleden al een elektrische bestelbus of auto zakelijk aangeschaft. En ook steeds meer werknemers komen met de elektrische auto naar het werk. Als werkgever is het dan interessant om laadpalen te laten installeren. Op die manier kunnen de auto’s op een milieuvriendelijke manier auto’s opladen. Je vermindert daardoor de uitstoot van voertuigen op gas en maakt gebruik van hernieuwbare energie. Bovendien zullen ook steeds meer klanten zich verleid voelen tot de aanschaf van een elektrische auto. Dat is beter voor het milieu en klimaat.

Koop nieuwe apparatuur

Ook als het gaat om de inboedel is er vaak nog een groene slag te slaan. Als je al jaren met dezelfde machines werkt, is de kans groot dat deze apparatuur zeker niet duurzaam is. Om deze reden kun je ervoor kiezen om je machines te vervangen met duurzamere exemplaren. Want veel fabrikanten dragen ook hun steentje bij aan een groenere wereld en produceren energiezuinige toestellen. Maar investeren in nieuwe apparatuur is doorgaans een behoorlijke financiële opgave en het is daardoor lastig om dit in één keer te doen. Aan de hand van leningen, kredieten en subsidies is het vaak mogelijk om deze stap te financieren.

Geplaatst in Blogs
30 jan. 2024